Badania żywności i karmy dla zwierząt

kawałek mięsa w szklanym naczyniu

  • mięso i przetwory mięsne (w tym mięso drobiowe)
  • mleko i produkty mleczne
  • ryby i przetwory rybne
  • jaja i przetwory jajeczne
  • wyroby garmażeryjne
  • żywność mrożona
  • lody
  • zboża i przetwory zbożowe
  • pieczywo
  • oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne
  • słodycze i wyroby cukiernicze
  • owoce i warzywa, przetwory owocowe i warzywa oraz warzywno-mięsne
  • napoje alkoholowe i wyroby spirytusowe
  • Karmy i pasze dla zwierząt

 

Kierunki badań:

Metody akredytowane:

  • liczba Escherichia coli
  • liczba Enterobacteriaceae
  • liczba Gronkowców K(+)
  • ogólna liczba drobnoustrojów (bakterie mezofilne)
  • liczba Listeria monocytogenes
  • liczba Campylobacter spp
  • obecność pał. Salmonella sp.  wraz z serotypowaniem
  • obecność Listeria monocytogenes

Metody nieakredytowane

  • liczba bakterii z grupy coli
  • liczba Bacillus cereus
  • liczba Clostridium perfringens
  • liczba mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
  • ilość pleśni i drożdży
  • płytki RODAC – odciski z powierzchni

Wykonujemy badania przechowalnicze żywności.